• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.

Aidat ve bağışlarınızı Akbank T.A.Ş Çatalca Şubesi, Şube Kodu:211, Hesap No:79253 nolu hesaba yatırabilirsiniz.


Dosya indirme bölümünden "Dernek üyelik formu"nu doldurup Temsilciliklerimize elden teslim edebilirsiniz


20 Nisan Pazar günü Büyük Mübadele Derneği olarak derneğimizin kuruluşunun 10. yıl dönümü adına düzenleyeceğimiz balomuzda Rumeli ezgileriyle ve muhteşem sahnesiyle Cüneyt Şentürk gecemizi taçlandıracak. Sizleri de eğlence ve sürpriz dolu gecemizde görmekten mutluluk duyarız. Bilet satın almak için 0532 012 78 17 nolu telden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hiçbir şey ayağınıza gelmez; en azından iyi olan hiçbirşey. Herşeyi gidip almanız gerekir.
ÜSTÜ KALSIN / İki Yaka, Ortak Ses

Türkiye ve Yunanistan.

İki ülke birbirine o kadar yakın, birbirine o kadar benziyor ki.

Evet, yakın.

Hem fiziki olarak, hem de kültürel olarak yakın.

Çeşme’den Sakız Adası’na el sallasan görülecek sanki.

Yemek kültürümüz, aile adabımız da birbirine benziyor.

Ve müzik.

O da benziyor, hem de çok.

Yüzyıllarca aynı kaynaktan beslendi iki ülkenin müzisyenleri.

Adına mübadele denilen zorunlu yer değiştirmenin ardından Türkiye ve Yunanistan’da icra edilen müzik de yer değiştirdi; ülkeler kendi sentez müziğini yarattı.

Yunanistan’da çığlık gibi yükselen rembetikoyu hatırlayalım.

Yıllar geçti, iki ülkede aynı damarlardan beslenen yeni müzisyenler –bazıları mübadil çocuğu ve torunu- yetişti.

Önceleri sessiz sedasız hem bireysel olarak hem gruplar alarak kardeş ülkenin müzikleri çalıp söylenirken gün geldi o damardan beslenen müzisyenler birleşti.

İşte Grekoturc Musicians 1923, böyle bir topluluk.

Üyeleri iki ülkenin mübadil çocuk ve torunları.

Kimilerinin ataları Yunanistan’ın bugünkü adı Potelemaida olan Kayalar kentinden mübadele rüzgârının önünde sürüklenerek Türkiye’ye gelmiş; kimileri de Anadolu’nun çeşitli kentlerinden Kayalar’a göç etmiş.

Altı kişilik grubun üyelerini tanıyalım:

Hakan Konyar: İkinci kuşak Kayalar mübadili. Ney üflüyor, ud ve perküküsyon çalıyor, şarkı söylüyor. Kırklareli’de yaşıyor.

Filiz Buluş: İkinci kuşak Kayalar mübadili. Solist. Kırklareli’de yaşıyor.

—Nikolas Matthaiou: Tekirdağ kökenli. Ud, lavta, klasik kemençe çalıyor, Şarkı söylüyor. Potelamaida’da yaşıyor.

Vasiliki Chatzikiriakou: Nikolas’ın eşi. Bergama kökenli. Grubun sunucusu Ptolemaida’da yaşıyor.

Despoina Matthaiou: Nikolas ve Vasiliki’nin kızı. Keman çalıyor, şarkı söylüyor, Korfu Konservatuarı öğrencisi. Ptolemaida’da yaşıyor.

Maria Matthaiou: Nikolas ve Vasiliki’nin kızı. Grubun en küçük elemanı. Dokuz yaşında. Şarkı söylüyor. Ptolemaida’da yaşıyor.

Grup, 29 Haziran’dan itibaren Yunanistan’ın çeşitli kentlerinde konser verecek. Konserler kapsamında neyzen Hakan Konyar da Grevena Kilisesi’nde Itri’nin segâh makamında iki bestesini icra edecek.

Amaçlarını iki ülke arasındaki barış ve dostluğun sürdürülmesine müzikle katkı vermek olarak açıklayan Grekoturc Musicians 1923, bu yaz ayrıca Ruhban Okulu’nun davetine icabet ederek 15 Ağustostan sonraki bir tarihte Heybeliada’da konser verecek.

SELANİK’TE DİNLEDİM ONU

İki üç yıl oluyor.

Selanik’te bir akşamüstü Aritosteles Meydanı’nda dolaşırken kulağıma kemençe konuk oluyor, uzaktan uzaktan.

Sesin peşine düşüyorum, yaklaştıkça sesin bizden olduğunu anlıyorum. O kadar bizden ki, birden müziğin ritmine uyduğumu fark ediyorum.

Kemençecinin, Karadeniz’den göç etmiş bir ailenin evladı olduğunu düşünürken, önündeki CD’lerden adının Uğur Nişancı olduğunu öğreniyorum.

Ara verdiğinde bir iki memnuniyet cümlesinden sonra kendi imkânlarıyla doldurduğu sekiz şarkılık Karadeniz’den Romeika Şarkılar CD’sini alıp ayrılıyorum yanından.

………..

Güzel haberi yeni öğrendim

İlk kez Selanik’te dinlediğim Nişancı’nın ilk albümü Su Olur Akar Gider çıkmış.

İlk fırsatta alacağım.

 

İskender Özsoy 

Yenigün Gazetesi



İskender Özsoy
Okunma Sayısı: 1117


3.141.24.158








YAZARIN DİĞER YAZILARI

Başkan'ın Mesajı

Unutmamak bazen mutluluktur, her başka bir umutla aydınlanır gökyüzü...  Evimizin odalarından birinde duvarda asılı duran bir tesbih, aklımda bir fotoğraf karesidir. Ziyaret ettiğimiz akraba, komşu evlerinde böyle eski eşyalar oluşu da... Bir duvar halısı, bir gaz lambası, siyah-beyaz fotoğraflar , bir çeyiz sandığı, ya da kanaviçe işlemeli bir mutfak perdesi... Perdeyi süsleyecek motifleri aşkla seçerken o zamanın genç kızları, bir gün olup oradaki karanfillerin, güllerin çok eskide kalmış, gönderilmek zorunda bırakıldıkları mahallelerinden çiçek kokusu getirebileceğine inanırmıydı? Çok uzaklarda, gençliklerinde kalmış türkülerden neşeli bir ezginin gözlerini buğulandırabileceğini..?     ***  İnsan büyüdükçe okur o eşyaların ruhunu. Masa başında toplanan ev halkının,”bizim memleketin çorbası”,”bizim oraların böreği”diye sevinçle kaşık çalarken tabağa, kalplerinden, beyinlerinden hangi hatıraların geçtiğini biliriz.  Ninelerimizin hala sakladığı çeyiz sandıklarından çıkan anıları... Gürül gürül yanan, alevleri duvarlarda dans eden soba ateşinin sıcağında, hasret dolu kucaklarda dinlerdik Selanik’ten, Nasliç’ten, Doyran’dan çıkıp gelen büyüklerimizin hikayelerini. Masallarımız”göç”tü bizim...     *** O duvarda asılı tesbih taneleri, her biri biryerlere dağılmış mübadiller gibiydiler. O taneleri hem Yunanistan’da, hem de Türkiye toplakları üzerinde buluşturmak için çıktık bu yola. Böreklerimizi, çorbalarımızı, memleket yemeklerimizin tadını kaybetmeyelim istedik. Zira; O yemeklerin tadında hepimizin çocukluğu, çocukluğumuzun kokusu var.  Sınırların arkasında kalan türkülerimizi, danslarımızı, ağıtlarımızı unutmayalım/ unutturmayalım istedik.     *** Hayatı boyunca yaşadığı yerleri, birgün yeniden görmek umudu ile yaşayan iki yaka insanlarını bulmak ve buluşturmak istedik. 2014 yılında, Büyük Mübadele Derneği”adı altında bu amaçlarla çıktığımız yolda; Gözlerini“bir gün yaşadığım yerlere yeniden gideceğim”umuduyla kapatanların mezar yerlerine bir avuç toprağın götürülmesini gördükçe, kültürleri unutturmamak adına yaptığımız çalışmalarla, günden güne çoğalan üyelerimizle, doğru yolda olduğumuza yürekten inanıp, çalışmaya devam ediyoruz. Unutmamak bazen mutluluktur... Saygı ve sevgilerimle.....

Aidat Borcu Sorgulama
Köşe Yazıları
FATMA ARIKAN

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Özlem Vardar

HAKAN ETEKE

HAKAN ETEKE

Özlem Vardar

Özlem Vardar

Sevim Güney

Oktay Güldüren

Hulusi Üstün

Aycan Yılmaz

Filiz Özsoy

İskender Özsoy

Son Ziyaretçi Yorumları
Günlük Gazeteler

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top